Síszerviz

Square

A jól megszervezett út mellett ügyelnünk kell arra, hogy a kiválasztott és megvásárolt sílécünket síelésre tökéletes állapotban csatolhassuk a lábunkra. Ha ezt megtesszük, nem ér minket csalódás. Gyorsan, pontosan és balesetmentesen élvezhetjük az önfeledt kikapcsolódást.

Ennek érdekében sílécünk talpa gondoskodást, javítást, élezést, waxolást igényel! Ezek mellett ne feledkezzünk el a síkötés karbantartásáról, beállításáról.

árlista – kölcsönözhető sícipők – kölcsönözhető sílécek

Néhány jó tanács!

Mindig készítsük vagy készíttessük el a síléceket a sítúra előtt (javítás, waxolás).
A sítúrán is mindig ápoljuk a lécet, waxoljuk, élezzük, talpsérüléseit javítsuk.
Házilag ne akarjunk tudásunkat meghaladó javítást végezni!
Autó tetején a sílécet (főleg a síkötést) mindig takarjuk le (sízsákkal, kötéstakaróval), különben a kötésről a piszkot soha többet nem lehet letakarítani.
A kötések beállítását mindig szakműhelyben végeztessük.

Élezés, talpcsiszolás, waxolás

Ha csak néhány apróbb karcolás van a síléc vagy a snowboard futófelületén, viszont életlen a léc, “rolózik” a jeges pályán, akkor elég megélezni a kantni oldalát, valamint az alját. Ezzel együtt a síléc talpának is szép struktúrát biztosíthatunk. Az utolsó munkafolyamat a melegwaxolás.

Teljes talpfelújítás

A sérült talpú léceken és snowboardokon kell elvégezni. Az oldalélezés után talpcsiszolás következik, mely egyben az alsó kantni élezése is. Ezután az eredetivel megegyező talpanyaggal kijavítjuk a talphibákat. Újabb talpcsiszolást a síléc strukturáltságáért végzünk. A melegwaxolás az utolsó munkafolyamat a sí futófelületén.

Néhány szó a waxolásról

Az egyik legfontosabb, és személyesen is elvégezhető folyamat!
A talpanyagot úgy képzeljük el, mint egy szivacsot, amely magába szívja a waxanyagot. Ez teszi lehetővé, hogy amikor a felületről lekopott a wax, akkor is jól csúszik a síléc, mert a szivacsszerkezet belsejéből a síelés során folyamatosan kipréselődik a wax a külső felületre, és ott pontosan annyi lesz, amennyi a jó lesikláshoz kell. Ha azonban kifogy a waxanyag azt mielőbb pótolni kell!

Hideg Waxolás
A hideg waxolás azt jelenti, hogy a waxanyagot – mely szilárd, krém vagy folyékony halmazállapotú – felkenjük a talpra. A hígabb halmazállapotú wax könnyebben beivódik a szivacsszerkezetű talpba és utána a felesleges oldószer 1-2 percen belül elpárolog.

Legolcsóbb a waxolás a SZILÁRD HALMAZÁLLAPOTÚ WAXOKKAL.

A külső hőmérséklet függvényében szükséges waxok más-más színűek. A wax rudacskákat erősen a síléc talpához nyomva felkenjük, lehetőleg egyenletesen. A wax nem ivódik be a szivacs-szerkezetbe, ezért az élettartama néhány óra, keveset síelőknél maximum 1 nap. Egy rudacska 10-20 alkalomra elég.

Krém wax
A CIPŐPASZTASZERŰ FELKENHETŐ WAXOK egy szivacsos fejrészt tartalmaznak, mellyel a wax szétkenhető és így beszívódik a szivacsos talpanyagba. A felkenhető waxok univerzálisak, minden hóviszonyra megfelelnek. Felkenés előtt a talpat töröljük szárazra, waxolás után pedig várjunk 2-3 percet. Könnyebb és kényelmesebb felkenni, mint rudakat dörzsölgetni, tartóssága síeléstől függően 1-1 nap, 1 tubus 8-12 pár síléchez elegendő.

Folyékony wax
A FOLYÉKONY HALMAZÁLLAPOTÚ WAXOKAT pumpálva (hajtógáz nélkül) kell felpermetezni a talpra, majd a doboz másik oldalán lévő filccel egyenletesen kenjük el. A legjobban ez a wax ivódik be a talpanyagba. Zsebben elfér, kényelmes egyszerű módszer. Tartóssága: 1 -1 nap. 1 flakon kb. 10 pár síléchez elegendő.

Meleg wax
A melegen beolvasztott wax teljesen megtölti a szivacsszerkezetű talpanyagot, azonban hozzá nem értő ember házilag könnyen túlmelegítheti a talpat, ami helyrehozhatatlan károsodást okoz. A meleg waxolás lényegesen tartósabb, általában 3-5 nap, kevesebbet síelőknél 6-8 nap. Célszerű szakszervizben elvégeztetni! Egy jó síelőnek a meleg waxolás után 3-5 nappal kezd kikopni a lécéből a wax, és még mielőtt teljesen elfogyna, hideg wax-al pótolható. A hőviszonyok megváltozásakor (olvadás, nagyon hideg idő) is igen sokat segítenek a hideg waxok. A waxolás mindig csak az utolsó lépés a síléc karbantartásában. Az egyhetes sítúra után (vagy előtte) mindig vigyük el a sílécet szakműhelybe, ahol a talp sérüléseit kijavítják, a kantnit megélezik és a lécet meleg wax-al bewaxolják.

Javítógyertya
A síléc talp sérüléseinek javítására használjuk. A felmelegített gyertyát a léc talpára csepegtetjük, mellyel kitöltjük az azon keletkezett mélyedéseket.

TOKO citling (lehúzó)
Segítségével a talpon lévő felesleges javító anyagot, illetve waxot lehúzzuk.

Kantni élezők
Amennyiben a köves jeges pályákon a kantni megsérült vagy megkopott, kantniélezővel megélezhetjük. Az élezőhöz pót élek kaphatók.

A léc ápolásához szükséges kellékek beszerezhetőek a szakboltokban, mint pl. reszelők, kefék, talptisztítók, speciális sícipő belső ápoló spray, satuk, stb. A sílécek megsérült, vagy kopott talprészét mindig csak szakműhelyben javíttassuk.